Lokale Energie Strategie

Werk in uitvoering

Op deze pagina verzamelen wij voor u zoveel mogelijk relevante informatie m.b.t. de LES. Wat kunnen we verwachten, waar staan we, werkzaamheden, kansen en bedreigingen.

Presentaties, berichten en besluiten van de Gemeente K&B, maar ook commentaren en meningen van omliggende Dorpsraden en betrokken burgers. 

Een onderdeel van de LES zijn de werkzaamheden van Liander in de komende jaren. Nieuwe transformator huisjes, veel nieuwe kabels die getrokken moeten worden, het dorp gaat  letterlijk 'op de schop'. Noodzakelijk, maar zonder overlast niet te realiseren. Goede communicatie tussen partijen is noodzakelijk en wij hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

 

Actuele toelichting, stand van zaken m.b.t. de LES

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Dorpsraad op 20 september jl. heeft Jan Veraart een presentatie verzorgd over hoe we samen met de gemeente de volgende stappen goed en verstandig  kunnen zetten. Ook verantwoordelijk wethouder Dolf Kistemaker heeft het beleid van de gemeente op deze bijeenkomst toegelicht. De LES van twee kanten goed belicht, met de intentie om met elkaars kennis en kunde een goed resultaat voor K&B en de regio te bereiken.

De presentatie van Jan Veraart vindt u verderop bij 'Reacties en Commentaar vanuit de bevolking op deze pagina. 

 

Wat ging vooraf en waar staan we eind 2024

Op 17 juni jl. heeft de gemeenteraad de eerste fase van de Les (Lokale Energie Strategie) goedgekeurd.

Op zich heeft de gemeente zich ingespannen om bedrijven, stakeholders en burgers bij de LES te krijgen en te houden. In de ogen van het College en Raad zijn het participatie proces, bijeenkomsten, inspraakrondes etc. naar tevredenheid verlopen. Toch zijn er veel partijen in onze regio zoals Dorpsraden en andere bezorgde burgers aan weerskanten van de N207 ( bv. Langeraar) niet tevreden over o.a. het participatieproces in deze eerste ronde en willen samen met de Gemeente de gevolgde procedure evalueren. Bijvoorbeeld over het beperkt aantal avonden (vijf) die beschikbaar waren, zodat veel burgers niet konden deelnemen, de conclusies die op basis van deze avonden zijn getrokken, het feit dat er inspraak werd geboden over zaken waartoe al was besloten zoals de noodzaak om bepaalde hoeveelheid energie op te wekken uit wind en zon, de locaties die op de voorhand al vast stonden etc.

Het doel is samen met de Gemeente het overleg- en besluitvormingstraject inzichtelijker te krijgen en daarmee begrijpelijker voor de inwoners. Het kan niet zo zijn dat een gezamenlijke brief van bezorgde Dorpsraden en bewoners aan weerzijde van de N207 voor ‘kennisgeving’ wordt aangenomen, wat in gewoon Nederlands betekent dat je er niets mee gaat doen. Werk aan de winkel en wij houden u op de hoogte.

In de Lokale Energie Strategie (LES), die in juni 2024 door de gemeenteraad is vastgesteld, staat onder meer dat in onze gemeente een flinke hoeveelheid duurzame energie opgewekt moet worden. Dat kan met windturbines en zonnevelden, bij voorbeeld met 2 tot 3 grote windturbines van 250 meter tiphoogte, plus 30 tot 40 ha zonnevelden.

Voordat het zover is komt er een gemeentelijk Beleidskader met randvoorwaarden, bv. op het gebied van landschappelijke inpassing, technische kenmerken, effecten op gezondheid, lokaal eigenaarschap en financiële participatie. Inwoners en belanghebbende organisaties (Stakeholders genoemd, waaronder dorpsraden) mogen daarover meedenken en meepraten. Er komt een Participatieplan, waarin staat hoe dat zal gaan. In het tweede kwartaal van 2025 komen er themamarkten en discussiebijeenkomsten. In het vierde kwartaal 2025 wordt dan door de gemeenteraad over dit Beleidskader met randvoorwaarden besloten.

Waar zouden die windturbines en zonnevelden moeten komen? In de LES staan drie zoeklocaties: de N207/Vierambachtspolder, de N207/Wassenaarsche polder en de A4. Het huidige ruimtelijke beleid van de provincie Zuid-Holland staat gebruik van die locaties niet toe: het Groene Hart moet zoveel mogelijk open blijven. Omdat onze regio HollandRijnland locaties tekort komt bekijkt de provincie of het haar ruimtelijk beleid verruimd moet worden. Begin 2026 zullen we weten of de provincie toestaat dat er in Kaag en Braassem grote windturbines en/of zonnevelden mogen komen. Dan weten we ook aan welke gemeentelijke randvoorwaarden die moeten voldoen.

Wij zullen de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen. Wij zullen als dorpsraad deelnemen aan het participatieproces en er ook op toezien dat ook onze inwoners goed worden geïnformeerd en de gelegenheid krijgen hun inbreng te leveren.

 

Rapportages en Berichten vanuit de Overheid

Reacties en Commentaar vanuit de bevolking